Periode 1
Ik zit nu in het 3e jaar van O&O en heb project 1 net afgerond. De opdracht voor deze periode was Roodlichtnegatie waarbij we konden kiezen uit de harde of de zachte kant. Ik heb gekozen voor de zachte kant en kwam zo met Frida, Sembo en Mika in een groepje. In Amsterdam is het verkeer de afgelopen jaren heel erg veranderd. De toename van fietsers en voetgangers in het verkeer heeft invloed op de verkeersveiligheid. Het kruispunt bij de Wibautstraat in Amsterdam-Oost is hier een goed voorbeeld van. Als je als voetganger van de ene kant van de straat naar de andere kant wilt, moet je eerst via het kruispunt omlopen. Dit kost heel veel tijd. Veel mensen gaan daarom door rood licht wat voor veel gevaar zorgt. Onze opdracht was om een oplossing te bedenken voor gedragsverandering in het verkeer. Eerst hebben we een uitgebreid onderzoeksverslag geschreven waarin we onder andere onderzoek hebben gedaan naar het oversteekgedrag van fietsers en voetganger in het verkeer en voorlichtingsfilmpjes van bijvoorbeeld MoNo en NIX18. Hieruit hebben we verschillende conclusies getrokken. Een van de belangrijkste is dat mensen zich in voorlichtingsfilmpjes moeten kunnen herkennen, dan onthouden ze het beter. Dit hebben wij daarom ook gebruikt in ons filmpje waarin we studenten voorlichten over ons idee. Ons idee is om steigers onder de brug te bouwen. Hiermee vergroot je als het ware de oppervlakte van het kruispunt. Doordat de voetgangers niet meer op het kruispunt zijn, is er meer ruimte voor andere weggebruikers. De fietspaden worden dan ook verbreedt. De steigers zijn gemaakt van gerecycled plastic uit de Amsterdamse gracht, op die manier is ons idee duurzaam. Om te zorgen dat er ook nog sprake is van samenhorigheid hebben we op de steigers een koffietentje geplaatst. De steigers zijn voor iedereen bereikbaar, ook voor mensen in een rolstoel. Uiteindelijk hebben we behalve het filmpje ook een maquette gebouwd om ons idee uit te leggen. Zo hebben we de harde kant ook een beetje in ons project verwerkt. Afgelopen les hebben we een pitch gegeven voor de opdrachtgever die uiteindelijk ook bij ons project kwam kijken. Samen met nog een paar andere groepjes hebben we gewonnen. Het cijfer van dit project is een 7,4. Volgende periode moet ik met mijn groepje wel een iets betere planning en verdeling maken. Ik vond dit een erg interessant project waar ik veel van heb geleerd!
Periode 3
Periode 3 stond in teken van duurzaamheid. De wereldbevolking groeit en wordt zo groot dat er een tekort dreigde ontstaan aan eiwitrijk voedsel. Dierlijke producten zijn op dit moment de belangrijkste bron voor eiwitten. Dit heeft veel nadelen voor landgebruik, dierenwelzijn, volksgezondheidrisico’s en het milieu. Er wordt daarom onderzoek gedaan naar alternatieve voedselbronnen waaronder insecten. Het is namelijk eiwitrijk, duurzaam en gezond. In een groot deel van de wereld worden insecten al op grote schaal gegeten, maar in de westerse wereld hoort het eten van insecten niet bij de eetcultuur en wordt er met veel scepsis naar gekeken. Veel mensen vinden het eng of vies om insecten te eten en deze weerstand moet dus eerst overwonnen worden. De opdrachtgever wilde een visueel overzicht waarin vier bestaande manieren beschreven worden van hoe insecten in andere landen gegeten worden en vervolgens een recept voor een aantrekkelijk, smakelijk en duurzaam voedingsproduct met insecten. Ik heb samen met Giel, Jarno en Kawai een duurzame en lekkere wrap met sprinkhanen gemaakt. We hebben gekozen voor sprinkhanen omdat deze in Nederland bereid kan worden.
Het recept van onze wrap:
Wraps met sprinkhanen.
4 personen.
- Ingrediënten:
2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 2 el koolzaadolie
- 30 sprinkhanen (bakje)
- 1 el Caribbean Spice specerijenmelange (specerijenmelange, blikje 70 g)
- 1 el gedroogde oregano
- 1 kropje babyromainesla
- 300 g mais in blik
- 150 g paprika rauwkost
- 15 g verse koriander
- 8 tortillawraps
- 2 eetrijpe avocado’s
- 175 g koelverse pittige salsadip
- Geraspte kaas
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in boogjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook, selderij en sprinkhanen 3 min. Schep goed om. Voeg de Carribbean spice en oregano toe en bak 1 min. mee.
- Snijd de sla in dunne reepjes en laat de mais uitlekken. Meng de sla in een kom met de paprikamix en mais. Snijd de koriander grof. Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd in plakjes.
- Beleg de wraps met het sprinkhanenmengsel, de salade, avocado en een schepje salsa. Bestrooi met de koriander en kaas en rollen maar!
Een sprinkhaan heeft een nootachtige smaak, dus dat zal zeker lekker zijn voor in de wrap!
Een onbewerkte sprinkhaan ruikt een beetje naar noten en als je er natuurlijk kruiden bij doet en andere specerijen zal het richting die geuren gaan
Ons eindcijfer van het project was een 8,0.
Maak jouw eigen website met JouwWeb